INFIRO - ljetna škola 2013 - priopćenje za tisak

Ljetna škola robotike i elektronike u Rapcu

projekt INFIRO, Leonardo da Vinci, LLP

[International Summer School of Robotics, Electronics and

Computerized Laboratory]

U sklopu projekta INFIRO: Integrirani laboratorijski pristup robotici i mehatronici kroz fiziku (Integrated physics approach to robotics designed laboratory) u Rapcu i Labinu se od 23. do 29. lipnja 2013. održava 2. Međunarodna ljetna škola robotike i elektronike. Ljetna škola prvenstveno je namijenjena nastavnicima i učenicima srednjih strukovnih škola kao mjesto sastanka novih ideja i realizacija strukovne nastave. U radu će i ove godine sudjelovati učenici iz osnovnih škola radeći u takozvanom početnom elektroničkom laboratoriju koji predstavlja uvodnu cjelinu za savladavanje robotičkih vještina i znanja. Ovaj osnovni laboratorij motivacijsko je središte za učenike koji gaje sklonosti prema tehnici. Posebno interesantan je program u naprednoj istraživačkoj skupini gdje se sljubljuju znanja i vještine iz elektronike i robotike u individualno kreiranim projektima koje su ove godine priredili stručnjaci i nastavnici iz Hrvatske.

U radu škole sudjelovat će preko šezdeset učenika i tridesetak nastavnika iz Hrvatske (Srednja škola Mate Blažine iz Labina, Elektrostrojarska škola Varaždin, OŠ Matija Vlačić Labin, OŠ Ivo Lola Ribar Labin, OŠ Ivan Batelić Raša, OŠ Vitomir Širola Pajo Nedešćina, OŠ Vladimir Nazor Rovinj, Srednja škola Jastrebarsko, V. gimnazija iz Zagreba) i Slovenije. Pored nastavnika i učenika iz Hrvatske i Slovenije ove će godine prvi put u Ljetnoj školi sudjelovati i učenici iz Rumunjske i Turske sa svojim mentorima u okviru miješanih internacionalnih grupa čiji je radni jezik engleski.

infiro poster 2013 veliki

Cilj Ljetne škole jest na jednom mjestu okupiti nastavnike i učenike svih uzrasta (13-19 godine) i demonstrirati individualizirani laboratorijski pristup poučavanju i izvođenja nastave. Iako je temeljna zadaća škole unaprijediti nastavu elektronike i robotike u stručnim školama, te je uže povezati s prirodnom grupom predmeta (fizika, kemija matematika, informatika) istražuju se i motivacijske nastavne tehnike za učenike osnovne škole sa sklonostima prirodnoj grupi predmeta i tehnici.

Voditelj INFIRO projekta je prof. dr. sc. Darko Androić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a partneri projekta su Sveučilište u Ljubljani; Srednja škola Mate Blažine, Labin; Elektrostrojarska škola Varaždin; Karabuk University, Turska; Association for Education and Sustainable Development, Rumunjska.

Projekt INFIRO provodi se u sklopu programa Leonardo da Vinci Prijenosa inovacija (TOI) u okviru Programa za cjeloživotno učenje, financiranom od Europske komisije. Više informacija o projektu dostupno je na: http://infiro.pmf.unizg.hr , a video materijali s prošlogodišnje Ljetne škole mogu se pogledati na http://metodika.phy.hr/infiro/.

 
Home | News | INFIRO Summer school | Multimedia | Downloads | Robotics course | Summer School 2012 | Summer School 2013 | INFIRO International Conference
Copyright INFIRO 2024.